SERVICII Determinare varsta

Blana: Cainii tineri au blana lucioasa, matasoasa. Cainele batran pierde din luciu si devine mai grasoasa. Elasticitatea pielii are si de a suferit pe masura ce cainele imbatraneste, in zona pieptului apar primele semne. Incaruntirea apare si la catei. Mai intai in zona botului, apoi se extinde la toata fata, labe si mai apoi restul trupului. Un caine cu fire albe poate fi considerat batran, insa ca si la oameni unii catei incaruntesc mai devreme, inca de pe la varsta a doua.

Ochii: un caine inaintat in varsta va avea ochii mai tulburi, opaci, din cauza pierderii transparentei corneei. Cainii tineri au ochii sticlosi, agili.

Mobilitatea: cainii tineri au tonusul muscular puternic, sunt vioi, jucausi. Cu cat inainteaza cainele se deplaseaza mai greu, articulatiile si muschii cedeaza. Evita scarile sau urcatul pe canapea.

Interpretarea acestor semne va pot conduce spre determinarea unei varste aproximative a catelului. Nu veti stii exact cand s-a nascut companionul dumneavoastra, dar cel putin stiti daca e un pustiulica sau poate un caine matur pregatit de pensionare. Specialistii au conchis ca un caine la 1 an este echivalentul unui tanar de 16 ani. La doi ani catelul deja ar putea fi comparat cu un tanar de 22 ani. Rata de crestere la aceste varste tinere este mare. Apoi pe ritmul este mai lent. La 5 ani cainele ar avea daca ar fi om 35 de ani. La 10 ani il putem considera batranel, avand 60 de ani.